Prof. Dr. Ahmet Çevik TUFAN

1994 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1995 yılında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Doktora Eğitimi Bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Doktora eğitimi yapmaya hak kazanmıştır. Doktora eğitimini “Thomas Jefferson University, Developmental Biology and Teratology” Doktora Programında, Profesör Rocky S. Tuan danışmanlığında gerçekleştirmiştir. Yürüttüğü “Endokondral kemikleşmede Wnt sinyal molekülleri ve reseptörlerinin rolü” konulu doktora çalışmasını Ağustos 2001’de tamamlamıştır.

Akademik kariyerine 2002’de Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamıştır. 2002 yılında Yardımcı Doçent, 2005 yılında “Histoloji ve Embriyoloji” alanında Doçent ve 2011 yılında Profesör unvanını almıştır. 2014-2023 yılları arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışmıştır. 2023 yılından bu yana akademik hayatına Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında devam etmektedir.

Bilimsel çalışma alanları arasında moleküler embriyoloji ve teratoloji, moleküler biyoloji, endokondral kemikleşme ve sinyal iletim yolları, rejeneratif tıp, kök hücreler, mezenşimal kök hücreler, kemik ve kıkırdak hasarında rejenerasyon ve mezenşimal kök hücre teknolojileri, yapay doku çalışmaları, anjiogenez ve deneysel hayvan modelleri öncelikli olarak sayılabilir. Bu konuları kapsayan ulusal ve uluslararası bilimsel projeler yürütmüş, çok sayıda makale ve kitap bölümleri yayınlanmıştır. Bilimsel kuruluşlara üyelikleri yanı sıra bilimsel dergilerde kurul üyelikleri ve hakemlik görevleri de yürütmektedir.

Akademik çalışmalarının yanı sıra çeşitli dönemlerde Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği Yönetim Kurulu’nda Genel Sekreterlik, Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık görevlerinde bulunmuştur.

2013-2016 yılları arasında TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı, Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu Danışma Kurulu Üyeliği, 2013-2014 ve 2016-2017 dönemlerinde ise iki defa Hücresel Tedavi Ürünlerinin Geliştirilmesi konulu çağrı programının Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmüştür. Halen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Klinik Araştırmalar Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

2014 yılından bu yana Türkiye genelinde “Sağlık Bilimleri” alanında Ulusal Ar-Ge Proje Hazırlama ve Tanıtım Eğitimleri vermektedir. Bu konu ile ilgili 2017 yılında yayınlanmış olan “Başarının Matematiksel Formülü” isimli bir kitabı bulunmaktadır.

Aynı zamanda bir girişimci olan Dr. Tufan, halen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi bünyesinde yer alan ACT Biyoteknoloji ve Danışmanlık şirketi ile kök hücreler ve biyomalzeme teknolojileri üzerinde Ar-Ge faaliyetleri yürütmektedir. Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, proje ve makale yazma, hücre kültürü, moleküler biyolojik teknikler, deneysel hayvan modelleri vb. pek çok konuda danışmanlık ve eğitim faaliyetlerine de devam etmektedir. 2018 yılından bu yana 50’den fazla eğitim ve laboratuvar teknikleri içerikli uygulamalı kursu başarı ile tamamlamıştır.